Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Hundgodis, råhud, tandtugg


Om du vill skriva ut texten hittar du den här: Hundgodis och ben


Hundgodis är en stor marknad som är svår att kontrollera och där fusket är utbrett. Bakom de fina förpackningarna, döljer sig alla möjliga sorters färgämnen, smakämnen och konserveringsmedel blandat med billigaste möjliga skräpingredienser. Köp hellre något du vet vad det innehåller, t.ex. torkade råvaror. Även ett högkvalitativt torrfoder som belönande godis är ett bättre alternativ. 

Mjukost
Mjukost på tub har blivit populärt att ge hundar i bland annat träningssyfte. Dessa mjukostar kommer från början från hårdostar och har gjorts bredbara genom att tillsätta stora mängder av smältsalter. Därför bör du undvika dessa produkter.

Råhud/hundben
Råhud säljs i stor omfattning som tuggprodukter och ben. Dessa produceras och bearbetas främst i Kina och Sydamerika och behandlas med lut och väteperoxid för att inte omedelbart ruttna. Det har även upptäckts att råhudsprodukter från vissa länder har konserverats med arsenik eller formaldehyd. Detta gäller även den sorts tuggpinnar som består av mald, sammanpressad råhud. Ge därför aldrig sådana produkter till din hund. Ge istället råa ben, torkad fisk, torkade inälvor och torkad vom (utan fetthinna) att gnaga på. Då får hunden också i sig värdefulla vitaminer och mineraler. 

Tandtugg 
Tandtugg är benliknande, lättuggade och lättsmälta produkter som påstås främja tandhälsan och förebygga tandsten. Dessa tuggben består huvudsakligen av stärkelse som är den största orsaken till att hundar drabbas av tandsten och tandsjukdomar. Därför bör dessa alltid undvikas och ersättas med naturliga produkter. 
Likaså kan ren-, älg- och hjorthorn ge bra massage för tandköttet samt förhindra tandsten. Dessa tillför även kalk och mineraler. Horn brukar även vara populära hos valpar som har ett stort tuggbehov.