Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Naturlig föda till hundar

Om du vill skriva ut texten kan du hämta filen här: Naturlig föda

Våra hundar härstammar från vargen, men ett idogt avelsarbete har gjort det svårare att se särskilt många likheter till vargen. I alla fall för flertalet raser. Det som däremot inte har avlats bort, är de inre organens funktion. Under skinnet är våra hundar fortfarande näst intill identiska med vargen. Det är även deras matsmältningssystem som är anpassat för den animaliska kosten och som i huvudsak består av kött och fisk. Trots detta är det den vegetabiliska kosten i form av spannmål och grönsaker med ett lågt fettinnehåll, som vi ofta blir rekommenderade att ge våra hundar.

Spannmål innehåller kolhydrater. Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse och fibrer. I kroppen omvandlas kolhydraterna till glukos. Eftersom glukos inte ingår i hundars normalkost saknar de enzymer i saliven för att bryta ner det. Istället blir det bukspottkörteln som får arbeta intensivt för att producera enzymer som bryter ned glukosen. Det gör att bukspottkörteln blir överbelastad. Därtill är sockerarter negativt för goda tarmbakterier och utgör en grogrund för parasiter och svampar som livnär sig på dessa.

De spannmål vi finner i djurfoder kommer ofta från olika sädesslag som t.ex. vete, korn och råg. Dessa sädesslag innehåller gluten som är ett protein som irriterar tarmslemhinnan och kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner. Även spannmål som majs, ris och tapioka dominerar i djurfoder. Dessa är glutenfria, men innehåller höga halter av stärkelse. Såväl gluten som stärkelse lägger sig som ett klister i tarmen. Det är inte svårt att förstå när man tänker på att vetemjöl tidigare använts som tapetklister och potatismjöl för att foga ihop olika råvaror. Denna hinna hindrar tarmen från att ta upp näring från maten, samtidigt som den irriterar tarmludd och tarmslemhinna.

Om vi endast ser till fetthalten i de foder vi ger våra hundar riskerar vi att missa andra ämnena som påverkar hundens hälsotillstånd negativt. Till exempel den höga halten av kolhydrater som ofta kan vara runt 50 % i de fettsnåla fodren. Det är mycket högt för en hund som inte har kolhydrater som sin naturliga föda. Det är också vanligt att dessa foder innehåller höga halter av fibrer. Framförallt förekommer det i foder som är avsedda att hålla vikten. Även fibrer försvårar näringsupptaget och kan orsaka kraftiga magsmärtor. Dessutom tillkommer en mängd kemiska tillsatser i torrfodren som också kan ge upphov till smärta och allergiska reaktioner.

Sedan den moderna spannmål- och kolhydratrika kosten introducerades har våra hundar fått alltmer hälsoproblem. Idag drabbas hundar oftare av allergier, astma, hud- och pälsproblem, magkatarr, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och mycket annat. Om någon för 30, 40 år sedan sagt att på 2000-talet kommer veterinärmottagningarna vara fullbelagda av hundar med dessa sjukdomar skulle vi nog trott att denna person var galen, men detta är verklighet idag. Att inte engagera oss i kostfrågan för våra hundar, är nog den största otjänst vi kan göra mot dem. 

Att ge sina hundar naturlig föda behöver inte vara krångligt. När du gör i ordning kött, fisk och grönsaker åt dig själv, lägg undan lite till din hund. Om det är rått kött behöver du bara att skära upp det. Eller så kokar du det för sig, utan kryddor. I livsmedelsbutiken kan man ofta köpa kött på extrapris, likaså organmat som mage, lever och hjärta. Vissa djurbutiker är specialiserade på BARF och andra köttprodukter för hund. Där kan du få hjälp med tips och råd av kunnig personal. Det finns också färskfryst helfoder som du kan beställa hem. Ett färskfoder av bra kvalitet behöver inte kosta mer än ett torrfoder av högre kvalitet. Om du har ett lokalt slakteri i närheten kan du köpa slaktrester och ben. Om du känner en jägare, kan du få slaktrester från vilda djur.

Du behöver inte utesluta alla sädesslag såvida din hund inte reagerar negativt på dessa. Det viktigaste är att du ändrar proportionerna så att dessa upptar en mindre del av kosten. Detta gäller även spannmål och rotsaker som du ger rårivna eller lättkokta samt grönsaker. Låt dessa uppta en mindre del av kosten så att den huvud-sakliga portionen består av animaliska produkter som kött och fisk. Kom också ihåg att ge din hund lite frukt och bär emellanåt. Dessa innehåller viktiga näringsämnen, enzymer och antioxidanter som skyddar tarmen, stärker immunförsvaret och håller hunden frisk.

Du kan även ge din hund torrfoder, men glöm inte att också ge den kött och fisk. Välj ett torrfoder som är spannmålsfritt och av högre kvalitet. Du hittar dem i djurbutiken, inte i matbutiken. Ta dig också tid att läsa innehållsförteckningen. Du behöver inte kunna allt som står, det kan ingen av oss vanliga hundägare. Det som är viktigt att titta på är att procenten fett, kolhydrater och fibrer inte är för högt. Även innehållsförteckningens längd säger en del om produkten. En kortare förteckning är att föredra eftersom det betyder att produkten har färre onaturliga tillsatser. Läs gärna min sammanställning ”Jämförelse av foder” om du vill veta mer om vad fodren innehåller och vad du bör tänka på.

Det är viktigt att komma ihåg att Lundehunden i grunden är en mycket frisk och tålig urhund som har livnärt sig på levande och döda djur, fiskrester, slaktrester och matrester. Dess huvudsakliga föda har varit från djur och de viktiga fettsyrorna har kommit från dessa djur. Det är alltså den animaliska födan med dess proteiner och fetter som har bidragit till att rasen har utvecklats och blivit så frisk. Att i modern tid förändra kosten så radikalt med övervägande stärkelserika vegetabilier, processade vegetariska oljor, syntetiska vitaminer och en mängd onaturliga tillsatser kan aldrig slå väl ut. 

Därför behöver vi bli mer uppmärksamma på vad fodret vi ger våra hundar innehåller. Det ansvaret ska vi inte lägga på någon annan. Inte heller på våra veterinärer som inte har studerat näring och kost för husdjur och endast följer fodertillverkarnas rekommendationer. Deras profession handlar om att kunna så mycket annat. Genom att ge våra hundar riktig mat får vi inte bara friskare hundar, vi får även lyckligare hundar.