Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Därför är fetter viktiga

Fett är inte bra att överkonsumera, men inte heller att underkonsumera. Därför att fett också är en viktig närings- och energikälla. Fettet behövs för att tillgodogöra sig näringen från maten, för att lagra energi, för att skapa friska cellmembraner, för att hålla en välbalanserad hormonnivå och för att bygga upp ett fungerande immunförsvar. Fett skyddar kroppen mot värmeförlust och kyla samt fungerar som en slags stötdämpare för kroppens inre organ. Fett innehåller även viktiga essentiella fettsyror och fettlösliga vitaminer som behövs för hudens funktioner, celluppbyggnad och pälsens kondition. 

Brist på fettsyror kan leda till näringsbrist, försvagat immunförsvar, fortplantningsproblem och för tidigt åldrande. De problem som vi först kan uppfatta och som drabbar hundar som får för lite fett i kosten är klåda, irriterad, torr och mjällig hud, tunn päls och hårlösa fläckar. Andra symtom kan vara trötthet, magsmärtor, smärtor i muskler och leder samt ojämn hjärtrytm. Med tanke på hur viktiga fettsyrorna är för att hålla sig hälsosam och frisk, är det omöjligt att minska fettinnehållet för mycket utan att det leder till hälsoproblem och sjukdomar.

Det är också viktigt att vara noga med vilka fetter vi ger våra hundar. Till exempel är animaliska fetter naturliga för hundar vars matsmältning är anpassad för animalisk kost. Medan de vegetabiliska oljorna är onaturliga, hårt processade och bearbetade för att få den smak och konsistens de har. När ett ämne utsätts för en kraftfull bearbetning förändrar det hela dess grundstruktur till något för kroppen oigenkännligt. Hur det påverkar våra hundar på sikt vet vi inte. Såvida det inte är det vi nu får se resultatet av med de ökade hälsoproblem som drabbar våra hundar idag.