Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Bakdelsryckningar hos tikar

Bakdelsryckningar hos tikar 
Några månader före löp kan lundetiken få ryckningar i bakdelen som hon inte kan kontrollera. Det kan se ut som om hon tappar styrseln över sin bakdel och nästan faller ihop. Det kan också visa sig i form av ihärdiga ryckningar som kommer och går under en eller flera dagar. Ofta sker en variation av dessa. Detta brukar upprepas allt ifrån några gånger på en dag, till flera gånger under flera dagar. Vanligast brukar det ske före löpet, men det kan också uppkomma när tiken precis har börjat löpa. Tiken är besvärad över detta som hon inte kan påverka. Det är tydligt att hon tycker att det är obehagligt och något hon nästan skäms över. 

Det finns inget man kan göra åt detta. Däremot säger en del att magnesium brukar lindra. Därför kan man kan prova att ge tiken lite extra vitaminer och mineraler. Jag rekommenderar att man ger tiken kelp som är en alg där magnesium ingår tillsammans med en mängd andra naturliga vitaminer och mineraler. När näringskällan kommer direkt från den naturliga produkten, får hunden dessutom samtliga tillhörande näringsämnen i bästa proportion till varandra, vilket stimulerar till bästa näringsupptag och bästa effekt. 

Något som också brukar hjälpa är att ta med hunden ut på en koppelfri skogspromenad. Genom att få springa fritt verkar krampen vilja släppa. För övrigt är det bara att vänta på att det går över och pyssla om henne lite extra mycket.

Kelp
Kelp är ett naturligt näringstillskott som utvinns från tång/alger. Kelp innehåller stora mängder med vitaminer, mineraler och aminosyror samt riklig mängd med Omega 3. Kelp bidrar till bättre päls, pigmentering och klor. Kelp hjälper också till att upprätthålla en god matsmältning och bidrar därigenom till en högre motståndskraft mot infektioner. Kelp kan ges till alla hundar över 1 år som kosttillskott. Det bör inte ges till valpar/unghundar under 1 år eftersom det innehåller jod. Det bör inte heller ges till hundar med sköldkörtelrubbningar. Kelp finna att inhandla som pulver i djurbutiker.