Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Gluten, klister och läckande tarmar

Utdrag från boken ”Min hund vill har riktig mat.”
Av Anne-Li Strand

Mycket av de födoämnen vi ger våra hundar ingår inte i deras ursprungliga och naturliga föda. Främst handlar det om foder som innehåller gluten och komplexa kolhydrater som stärkelse, men även fodertillsatser och laktos skapar hälsoproblem för våra hundar. 

Till skillnad från människor och växtätande djur, saknar hundar enzymet amylas i sitt saliv. Amylas används för att bryta ner växtfoder och eftersom detta inte ingår i hundens naturliga föda, är den inte utrustad för att bryta ner detta. Det innebär att den växtbaserade födan förblir onedbruten då den passerar magsäcken och ut i tunntarmen och där kan brytas ned av enzymet amylas som produceras av bukspottskörteln. Denna process innebär en stor påfrestning på matsmältningssystemet, framförallt bukspottkörteln som blir överansträngd om den växtbaserade födan är för riklig.  

I tunntarmen finns det tarmludd som har till uppgift att absorbera näringen från kosten samt skydda organismen mot bakterier och gifter. När klisterliknande ämnen som gluten och stärkelse når tarmen, sätter det sig fast som plack på tarmväggen. Detta gör att den yta som ska ta upp näring från kosten minskar och livsviktiga näringsämnen hindras från att tas upp. Efter hand skadas även tarmluddet och tarmens cellväggar av detta plack, vilket resulterar i att bakterier och andra oönskade ämnen kan ta sig igenom tarmväggen och in i blodomloppet. När detta sker, aktiveras kroppens immunförsvar som triggar igång en allergisk reaktion. När oönskade ämnen kan ta sig igenom en trasig tarmslemhinna brukar man beskriva det med att man har en läckande tarm.

Sådana här matsmältningsproblem kan hunden lida av länge, utan att visa några direkta symtom. De symtom som först uppkommer är vanligtvis magproblem eller hudproblem. När hunden kommer till en veterinär för undersökning blir den sällan utredd eller diagnostiserad för kostrelaterade orsaker som påverkan av stärkelse eller glutenintoleras. Istället hänvisas hundens symtom allt oftare som allergier. Hunden sätts på en symtomatisk behandling och ett stärkelserikt dietfoder, som endast kan förvärra det grundläggande problemet.  

Även mjölkprodukter är onaturliga för den vuxna hunden, framförallt ämnena laktos (mjölksocker) och kasein (mjölkprotein). Till skillnad från små valpar saknar vuxna hundar ett enzym i saliven som kan bryta ner dessa ämnen. Därför kan den vuxna hunden få magsmärtor och starka allergiska reaktioner av detta. Mjölkprodukter bildar också ett klisterliknande slem som fastnar på tarmväggen och förhindrar upptaget av näringsämnen. Detta slem utgör även en grogrund för bakterier och parasiter. Därför bör man vara mycket restriktiv även med mjölkprodukter till hundar. 

Det finns framförallt fyra olika slags födoämnen som vi bör undvika ge våra hundar. Dessa är:

Gluten (från bl.a. spannmål.)
Stärkelse från spannmål (ris, majs, potatis och baljväxter.)
Laktos och kasein från mjölkprodukter (mjölksocker och mjölkprotein).
Proteinkoncentrat (majsgluten, potatisprotein, ärtprotein, hydrolysat, sojaprotein).

Dessa klistriga substanser lägger sig som en seg hinna på insidan av tarmväggen och hindrar näringen från att tas upp. Det skadar tarmluddet och tarmslemhinnan samt ökar risken för parasiter, inflammationer och allergiska reaktioner. Detta kan vi förhindra genom att skaffa oss kunskap om de födoämnen vi ger våra hundar. Då förhindrar vi också mycket av den ohälsa och sjukdom som drabbar dem och den smärta och det lidande de får utstå. 

Källa: hundapoteket.se/ar-hunden-glutenintolerant-eller/