Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Sjukdomsframkallande foder och fodertillsatser

Om du vill skriva ut texten kan du hämta filen här: Sjukdomsframkallande foder och fodertillsatser

Våra hundar härstammar från vargen, men idag är det svårt att se särskilt många likheter till vargen. I alla fall för flertalet raser. Det som däremot inte har avlats bort är de inre organens funktion. Under skinnet är våra hundar fortfarande näst intill identiska med vargen. Det gäller även deras matsmältningssystem som är anpassat för att bearbeta animalisk kost som i huvudsak består av råa köttprodukter. Trots detta är det den vegetabiliska kosten i form av stora mängder spannmål som vi blir rekommenderade att ge våra Lundehundar.

För att kunna bryta ned detta behöver hundarna enzymet amylas. Eftersom vegetabilier inte ingår i hundens naturliga föda har den inte detta enzym naturligt i sitt saliv. Det innebär att födan passerar magsäcken, tjocktarmen och tunntarmen i sin ursprungliga form. För att kunna smälta födan behöver bukspottkörteln producera amylas. Denna process innebär en påfrestning på matsmältningssystemet och framförallt bukspottkörteln.

Hundar har även svårt att bryta ner främmande ämnen som gluten, laktos, kasein, vegetabiliska oljor och stärkelse. Även proteinkoncentrat och kemiska tillsatser som färgämnen, konserveringsmedel, lukt-och smakämnen orsakar problem för våra hundar. Trots detta ingår även dessa ämnen till stor del i våra hundars kost idag. 

Det är inte bara bukspottkörteln som blir överbelastad av onaturliga ämnen. Även tunntarmen blir angripen av klisterliknande ämnen som gluten, laktos, kasein och stärkelse som fastnar på tarmväggen. Det innebär att den yta som ska ta upp näring från kosten begränsas, vilket gör att vissa livsviktiga näringsämnen inte kan tas upp. Efter hand skadas även tarmens cellväggar av detta plack. Framförallt påverkas tarmluddet vars uppgift är att absorbera näringen från kosten samt skydda organismen mot bakterier och gifter. Det ökar också risken för inflammationer och triggar igång allergiska reaktioner.

Sådana matsmältningsproblem kan hunden lida av länge, utan att visa några tydliga symtom. De symtom som först uppkommer är vanligtvis magproblem, hudproblem och klåda. När hunden kommer till en veterinär för undersökning blir den sällan utredd eller diagnostiserad för kostproblem. Istället hänvisas hundens symtom allt oftare som allergier. Hunden sätts på en symtomatisk behandling och ett stärkelserikt dietfoder som endast kan förvärra det grundläggande problemet.

Det finns framförallt fyra olika slags födoämnen som utlöser infektioner och allergier och som vi bör undvika ge våra hundar. Dessa är:

 Gluten (vete, korn och råg)
 Stärkelse/kolhydrater (ris, majs, potatis och baljväxter)
 Laktos och kasein (mjölksocker och mjölkprotein) 
 Proteinkoncentrat (majsgluten, potatisprotein, ärtprotein, hydrolysat, sojaprotein)

Läs mer om Gluten, laktos, kasein mm. i menyn.