Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Kostrelaterade sjukdomar 

Av Michael Håkansson


Om du vill skriva ut texten hittar du den här: Kostrelaterade sjukdomar


Djurmatsindustrin blandar in mer och mer skadligt spannmål som bla vete och korn i fodret (av ekonomiska skäl och större förtjänst) och vi ser nu en ökning av moderna ”mänskliga” sjukdomar hos även våra husdjur. Här torde nu varningsklockor ringa om spannmålets förrädiska egenskaper som alstrare av många nya sjukdomar hos människa och djur, att spannmålet är boven som förstör matsmältningssystemet och rejält påverkar immunförsvaret negativt. Många hundar lider av gasbildning, dålig mage, dålig hy och dör ofta av cancer. 

Plötsligt ändrade förhållanden såsom höftledsdysplasi, armbågs och axelbesvär, diskbesvär, brister i ligament och även hjärt/hjärtklaffsbesvär har alla sina förklaringar. Alla dessa problem orsakas av att inte brosk och bindväv, som båda är uppbyggda på liknande sätt består av kalcium och kollagen. Kollagen är byggstenen i de flesta av ditt skelettets stödstrukturer. 

En viktig komponent i kollagen är C-vitamin. Förklaringen är att kalcium och C-vitamin absorberas av tolvfingertarmen. Då är det lätt att se att bristande mängder av dessa i den dagliga kosten leder till en störning i deras upptag/absorption som automatiskt kommer att påverka skelettstrukturerna.

Föreställ dig att en schäfervalp börjar att äta vete, korn, majs eller soja-baserad kost från det ögonblick den är avvand från modersmjölken. Om då otillräckliga mängder kalcium och C-vitamin absorberas, vad är chanserna att dess höfter, armbågar, ryggrad, och andra brosk strukturer ska bildas på rätt sätt? De flesta människor som känner till hundar vet att rasen har ett rykte om höftledsdysplasi. Samtidigt har de ofta allvarliga allergier och andra immun-relaterade sjukdomar i bakgrunden. Detta är naturligtvis ingen tillfällighet. 

Det är underförstått att allergier uppstår när tarmen är skadad (som hos människan) då är det lätt att se varför problemraser som schäfer, cocker spaniel, shih tzu, och andra har sina "genetiska" tendenser som allergiska hudbesvär och öronproblem, ortopediska avvikelser, intervertebrala brister i diskar och ofta utvecklar cancer. Har du någonsin undrat varför bara människor och deras husdjur får cancer? Titta i naturen, där djuren äter det sätt som naturen ger, cancer och dessa moderna sjukdomar är så gott som obefintliga.

Tamhunden härstammar från vargen. De skiljer sig bara 1% till 2% i deras gensekvenser. Vargar och hundar har också identiska matsmältningskanaler. Hundar är rovdjur, vilket innebär att de främst äter kött. Den perfekta kosten att förbereda för din hund är främst kött, ben, inre organ, ägg (alla råvaror). Dessutom gillar och äter en varg maginnehållet på sitt byte. Detta innehåller halvsmälta grönsaker som är rika på vitaminer och mineraler. Så kan du också ge din hund grönsaker. Detta verkar vara ett viktigt tillskott, eftersom vargen vet detta instinktivt.

Glutenintolerans
Kommersiella hundfoder innehåller massor av vete och korn. Korn är mycket svårt att smälta för hundar och människor, vete och korn innehåller gluten. Hundar är benägna att utveckla allergiska reaktioner mot vete-baserad mat. Det är relativt lätt att bromsa effekterna av en sådan allergi genom enkel behandling och förebyggande metoder.

Om Glutenintolerans hos hundar inte behandlas kan det leda till andra medicinska problem, precis som hos människan. Några rapporterade förhållanden som kan uppstå är bland annat epilepsi, artrit, hepatit, pankreatit och svåra allergiska reaktioner. Hundar med Glutenallergi kan också bli mer mottagliga för sjukdomar som Addison, Cushings, hypertyreos och fler autoimmuna sjukdomar, precis som hos människan. Man har även sett fall där celiaki utvecklats hos hundar. Hos katter har man nu sett en ökning av Gravés sjukdom (hypertyeros).

 
De vanligaste symtomen på Glutenallergi hos hundar

Flagnande och kliande hud
Inflammerade öron
Ögonbesvär/problem
Kontinuerlig slickande av tassar
Skakar på huvudet hela tiden
Lös mage
Letargi
Plötslig viktminskning
Hypertoni 

Idiopatisk Epilepsi
Krampanfall
Kroniska öroninflammationer
Nysningar
Kräkningar
Frekvent avföring
Gas
Beteendeförändringar
Analklåda


Laktosintolerans
Laktosintolerans, ett ganska vanligt matsmältningsproblem hos sällskapsdjur, orsakas av en oförmåga att smälta laktos (en sockerart som finns i mjölk), eftersom djuret saknar enzymet "laktas" i tunntarmen. De vanligaste yttre tecken på laktosintolerans hos hundar är buksmärtor, uppblåsthet, illamående, kräkningar och diarré. Ofta dricker hundar stora mängder av vatten vid laktosintolerans, eftersom diarré och kräkningar i samband med sjukdomen kan orsaka uttorkning och därmed törst.

Laktosintolerans är en negativ reaktion på mjölk och mjölkprodukter, men det är egentligen inte någon allergisk reaktion. Födoämnesallergier är biverkningar av mat som innehåller någon olämpliga svaret från djurets immunförsvar. Matintolerans är ett onormal fysiologiskt svar på ett livsmedel eller en livsmedelstillsats som inte involverar immunförsvaret.

Eftersom de kliniska tecknen på matintolerans kan härma de som vanligen förknippas med födoämnesallergier, är det ofta som de två förväxlas. Till exempel, om en hund eller katt som slickar sina tassar eller gnider sitt ansikte mot golvet, kan bero på att dess hud bli irriterad och kliande. Detta kan bero på laktosintolerans om mjölkprodukter är en stapelvara i djurets diet, eller det kan orsakas av en immunologisk födoämnesallergi.

Olika mejeriprodukter kan påverka olika hundar på olika sätt. Ost, till exempel, kan orsaka förstoppning hos vissa djur med laktosintolerans. Detta kan leda till att hundar eller katter producerar endast lite, hård och torr avföring. Många ägare komplettera sina husdjurs kost med yoghurt eller keso utan negativa konsekvenser. Även valpar och kattungar som tolererar modersmjölken kan utveckla laktosintolerans - speciellt till komjölk, som har högre laktos nivåer än mjölk från tik eller honkatt. En tumregel för en hund- eller kattägare är att begränsa eller helt enkelt eliminera mejeriprodukter från sina husdjurs kost om laktosintolerans misstänks. 

Michael Håkansson
Författare till en mängd böcker om hälsa, kost, gluten mm.