Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Varsamt hundägande

Du är din hunds skyddsängel
Det är ett stort ansvar att ha hund och ännu större blir ansvaret när vi får hem en liten valp. Vi behöver se till så att den inte kan skada sig på det vi har i hemmet och som kan bli riktiga fällor för de små. Det kan vara kontakter, vassa föremål, kemikalier och annat som vi behöver flytta eller täcka för. Att ramla ner från trappen, soffan eller sängen kan ge skador för livet för en liten valp. Vi behöver också skydda valpen från barn och djur som är hårdhänta och som kan skada och skrämma valpen. 

Det är viktigt att valpen får träffa andra hundar och leka av sig. Det finns inte mycket som slår lyckliga glada hundar som springer tillsammans och leker med varandra. Då känns det gott i våra hjärtan också. Den glädjen ska vi också värna om för våra valpar och se till att de får umgås med hundar som de kan uppleva detta med. Om valpen blir dominerad eller skrämd av andra hundars hårdhänta beteende, bör vi däremot ta den ur leken. Detta även om andra hundägare hävdar att vi ska låta dem träffas, att valpen behöver lära sig, att hundarna sköter detta själva osv.

Det är förstås bra om umgänget med andra hundar sker på ett naturligt sätt, men en valp som blir hårt hanterad kan bli så skrämd att den börjar undvika kontakt med andra hundar. Därför behöver vi vara noga med att kontakten och leken fungerar på ett bra sätt för vår valp. Vi ska alltid och i första hand skydda den individ som vi har åtagit oss att skydda, även om vi får höra att vi är överdrivna och fåniga. Tänk på att du är din valps skyddsängel och din viktigaste uppgift när du hämtar hem din valp, är att värna om den på alla sätt.