Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Skötsel och råd

Nedanstående information finns för utskrift här: Skötsel och råd

Kost
Den mest naturliga födan för Lundehundar är animalisk kost i form av färskfoder, alltså råa kött- och fiskprodukter. Lundehunden har sedan urminnes tider levt på fiskrens, slaktavfall, fåglar och ägg och hållit sig frisk på det. Sedan den moderna spannmålsrika kosten med höga kolhydratvärden introducerades har hundar fått alltmer hälsoproblem. Det beror på att hundars matsmältningssystem inte är anpassat för att ta hand om stora mängder spannmål. Undvik därför torrfoder som har vete, majs och tapioka som bas. I vete finns det gluten och i majs och tapioka mycket stärkelse. Det är ämnen som lägger sig som ett klister mot tarmväggen och hindrar näringsupptaget samt förstör tarmludd och tarmceller. Undvik också billiga foder från dagligvaruhandeln. Välj istället ett dyrare spannmålsfritt foder från djurbutiken och komplettera med naturliga råvaror som magert kött, vit fisk, råa och kokta grönsaker och rotsaker. Om du är orolig över att fetthalten är för hög är det också ett bra alternativ att komplettera med naturliga råvaror eftersom du då samtidigt minskar på fodermängden. Insektsfoder bör du också undvika. Fluglarver är inte naturlig föda för hundar. Läs mer om utfodring under Kost.

Hundgodis
Hundgodis är en stor marknad som är svår att kontrollera och där fusket är utbrett. Bakom de fina förpackningarna döljer sig alla möjliga sorters färgämnen, smakämnen och konserveringsmedel blandat med billigaste möjliga skräpingredienser. Istället för att köpa något som du inte vet vad det innehåller, bör du välja rena produkter som t.ex. torkad fisk och torkade inälvor. För många kan även ett spannmålsfritt torrfoder av hög kvalitet fungera som belönande godis. Mjukost på tub har blivit populärt att ge hundar, bland annat i träningssyfte. Dessa mjukostar kommer från början från hårdostar som har gjorts bredbara genom att man har tillsatt stora mängder smältsalter. Alla onaturligt framtagna produkter bör vi undvika att ge våra hundar. Dessa innehåller främmande tillsatser och kemikalier som vi inte vet hur de påverkar våra hundar på sikt.

Tänder
För att hunden ska hålla tänder och tandkött rena behöver den ben att gnaga på. Råa köttben är att föredra, men även torkat kött, fisk och vom (utan fetthinna) hjälper till i tandrensningen. Det ger också ett bra näringstillskott. Även ren- och hjorthorn är bra för tänder och tandkött. De innehåller även kalk och mineraler. Ge aldrig hunden tuggben av råhud. Dessa produceras och bearbetas främst i Kina och Sydamerika och behandlas med starka kemikalier för att inte ruttna. Undvik även tuggben som kan köpas i affären avsedda att förhindra tandsten. De innehåller mycket stärkelse som är den största orsaken till att hundar drabbas av tandsten och tandsjukdomar.

Det är också viktigt att borsta tänderna några gånger i veckan. Det kan vara svårt att komma åt de tänder som är längst in och som drabbas allra värst med en tandborste. Då kan en fingertuta av tyg vara ett bra alternativ. Med den gnuggar du bort beläggningar med fingret, se bild nedan. Ögon
En del vuxna Lundehundar har problem med rinnande ögon. Det kan bero på flera orsaker, t.ex. trånga tårkanaler, inåtväxande ögonhår, överutfodring, parasitangrepp eller skräp i ögonen. Inåtväxande ögonhår är inte så vanligt hos Lundehundar däremot kan jord, sand och annat skräp stänka upp i ögonen och orsaka att de blir irriterade och rinner mer än vanligt. Framförallt hos Lundehundar som gräver mycket. För att få bort detta kan du skölja ögonen med koksalt. Det är viktigt att det kommer ordentligt med koksalt i hela ögat och ner i ögonvrån för att skräpet ska sköljas bort. Koksalt finns att köpa på apoteket.

Om ögat vätskar kan du torka med lite toalettpapper som har bra uppsugningsförmåga. Om vätskan har torkat kan du blöta en tunn trasa och torka med. För en del hundar kan det klumpa ihop sig under ögat och bli svårt att torka eller tvätta bort. Då kan du hälla upp lite matolja i en äggkopp som du doppar fingret i och sedan gnugga bort klumparna som har fastnat. Detta kan du behöva göra varje dag. Se till att tvätta händerna både före och efter. 

Päls
Lundehunden har en lättskött päls som klarar kyla, väta och smuts mycket bra. Du behöver sällan schamponera hunden, eftersom pälsen stöter ifrån sig smuts och torkar fort. Schampo bör du endast använda om hunden till exempel har rullat sig i något otrevligt och då är grön såpa att föredra. När hunden fäller behöver du borsta igenom pälsen varje dag.

Kläder
Det bästa skyddet mot kyla är en bra päls. Om hunden använder ett täcke varje gång det är lite kallt, utvecklas inte pälsen optimalt. Det innebär att hunden lättare börjar frysa. Däremot är ett vind- och vattentätt täcke bra att använda när det är blött, fuktigt och blåsigt ute. Om det endast är kallt, är det bättre att låta hunden vara utan täcke. Vid hård kyla blir det ändå för kallt för tassarna för att göra några promenader, då är det korta rastningar som gäller. Det finns förstås undantag vad gäller användning av täcke. Om hunden har tappat mycket päls, om hunden är dräktig, om hunden diar eller om hunden är en valp kan den behöva täcke kalla dagar. Likaså om hunden är mager eller äter en fettreducerad kost. Då har den mindre naturligt inre fett som skyddar mot kylan.

Resa
En del Lundehundar har inga problem med att åka bil, buss eller tåg, medan andra kan flåsa, gnälla eller skälla ljudligt varje gång. Därför bör du tidigt vänja din hund vid det transportmedel du använder och ha tålamod. Låt hunden sitta där du har planerat för den, t.ex. i godkänd bur eller godkänt bälte. Ta inte upp hunden i knät och var konsekvent. Då lär den sig fortare var den ska vara när ni reser. 

Frihet 
Lundehundar älskar att vara lösa och utforska sin omgivning. De jagar sällan och om de rusar iväg efter en fågel eller hare, kommer de vanligtvis snart tillbaka. Låt hunden få ströva fritt så mycket det går, men se till att det inte finns några bilvägar eller andra faror i närheten. Tänk också på att Lundehundar gärna vill krypa in i håligheter och under trappor, verandor och bodar. Där kan det finnas farliga och vassa föremål som de kan göra sig illa på. De kan också fastna på någon krok i halsbandet eller selen. Begränsa friheten på våren när skogens ungar föds. På de ställen du kan ha din hund lös passar du samtidigt på att träna på inkallning. Då kommer du att få en hund som både kan vara lös och som kommer när du ropar på den.

Klor
Lundehundar kan ha besvärliga klor, framförallt på extratårna där de kan växa i en krok in mot trampdynan. Det gör att dessa klor kan bli svåra att komma åt med en vanlig klotång. Om de växer för nära trampdynan kan du behöva fila lite på klon innan du kommer åt att klippa den. Du kan också behöva en mindre klosax eller en nageltång för att komma åt dessa klor. Med dem klipper du ned klokanterna för att göra det lättare att komma åt klon med en klotång. Du bör inte klippa av hela klon i ett klipp med en nageltång. Det beror på att dessa klämmer av klon snarare än skär av den, vilket kan spräcka den. På valpar fungerar en nageltång däremot bra. Det är också viktigt att byta ut klotången med jämna mellanrum. När den börjar bli slö och inte längre skär lika bra, kommer även den att klämma av klon och kan skada den.

Om du har råkat klippa för nära pulpan så att det blöder lite, är det ingen fara. Det brukar inte göra ont och det läker fort. Om du har kommit så nära att det blöder mycket, finns det medel att pensla på klon som kan stoppa blödningen. Det kan vara bra att ha ett sådant medel hemma. 

På bilden nedan visas en klosax, en nageltång, en fil och en klotång för vuxna klor. Den senare bör vara mindre och smidig i gapet för att passa våra Lundehundar.