Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Sammanfattning kost och hälsa

Sedan torrfodren introducerades på fodermarknaden har hälsoproblemen bland hundar ökat markant. Veterinärklinikerna är fullbelagda av hundar som lider av det vi idag kallar för vällevnadssjukdomar. Allt tyder på att den mest avgörande orsaken till ohälsa och sjukdom är den förändring i hundars kost som har skett sedan torrfodrens och konservernas intåg på marknaden. Framförallt har den höga mängden spannmål i fodren skapat problem. Det handlar främst om foder som har vete, ris och majs som huvudingrediens. Även gluten och höga halter av svårsmält föda som fibrer, påfrestar matsmältningssystemet och skapar hälsoproblem. 

Foder som utvinns från spannmål innehåller höga halter av kolhydrater. Det är inte ovanligt att fodret du köper har ett kolhydratvärde runt 50 %. Kolhydraterna omvandlas till glukos (socker) i kroppen och överbelastar bukspottkörteln som får arbeta intensivt med att producera insulin för att hålla blodsockernivån nere. Glukosen lägger sig också som en seg hinna på insidan av tarmväggen och försvårar upptaget av vitaminer och mineraler. Glukos främjar även tillväxten av jästsvampar och parasiter, eftersom dessa får sin näring från sockerarter. Giardia är t.ex. en parasit som drabbar Lundehundar svårt. Om hunden får denna parasit, är rådet att kraftigt reducera intaget av kolhydrater i kosten. 

Spannmålsbaserade foder innehåller också växtfibrer. Fibrer är den del av växten som inte bryts ned vid matsmältningen, utan passerar oförändrat genom tarmen. Fibrer innehåller ingen näring och används mest som utfyllnad, eftersom det sväller i magen och ger mättnadskänsla. Fibrer ökar också aktiviteten i tarmen, vilket kan ge magsmärtor. Fibrer och glukos är produkter som inte ingår i hundars naturliga kost. Det som hundarna fick i sig av detta, kom från magarna hos bytesdjuren och då var det redan nedbrutet av dessa. För att minska belastningen på bukspottkörteln bör sådana onaturliga ämnen undvikas. Detsamma gäller för produkter som innehåller gluten. 

Gluten är ett protein som är vanligt i foder som framställs från vete, råg och korn. Gluten är med sina klistrande egenskaper effektivt när det handlar om att hålla ihop foderkulorna i torrfodret. För tarmen är dessa klistrande egenskaper däremot sämre. Där lägger det sig som en seg hinna och hindrar upptaget av viktiga näringsämnen. Gluten kan också orsaka skador på tarmludd, tarmslemhinna och cellvägg, vilket kan leda till att bakterier och osmält föda tar sig igenom tarmväggen och in i blodomloppet. Detta brukar beskrivas med att man har en läckande tarm. Flera vetenskapliga studier visar att det finns ett samband mellan gluten och inflammatoriska tarmsjukdomar hos människor. Därför är det rimligt att tro att gluten kan påverka hundar lika negativt, som dessutom saknar detta ämne i sin naturliga föda.

Genom att konsumera stora mängder spannmålsbaserade foder riskerar våra hundar att drabbas av näringsbrist, övervikt, karies, tandsten, allergier, öroninflammationer, hudproblem, håravfall, ledproblem, inflammationer, diabetes mm. Det är också problem som har ökat markant hos hundar under senare tid. Därför finns det all anledning att dra i handbromsen och börja undersöka vad vi faktiskt utfordrar våra hundar med. Vi kan inte lita på vad andra rekommenderar som inte har satt sig in i detta ämne. Vi måste lägga det ansvaret på oss själva. 

Det finns spannmålsfria foder som utgår från animaliska råvaror, vilket är mer naturligt för hunden. Dessa foder innehåller en lägre mängd kolhydrater och är glutenfria. Däremot innehåller de ofta mer fett. Eftersom vi får lära oss att fett inte är bra för Lundehundar, är det många som undviker dessa foder. Dessutom förekommer det i spannmålsfria foder andra substitut för gluten och stärkelse som vi också bör undvika. Det handlar t.ex. om potatisprotein, ärtprotein och majsgluten. Framförallt förekommer det mer av dessa ämnen i de billigare fodren. Det är ämnen som tillsätts fodret för att höja proteinvärdet, samt fungera som bindemedel för foderkulorna. 

Samtidigt är det bekvämt med torrfoder och fodertillverkarna garanterar att deras foder är högkvalitativt, fullgott och innehåller all den näring din hund behöver. Detta stämmer sällan, eftersom mycket av de naturliga näringsämnena förstörs vid upphettning och konservering, liksom viktiga antioxidanter, enzymer och nyttiga bakterier. Visserligen tillsätts den mesta näringen i slutet av tillredningsprocessen, men då handlar det om konstgjorda preparat som hunden har svårare att tillgodogöra sig. Syntetiska näringstillskott kan aldrig ersätta den riktiga näringen från födan. Där näringsämnena är kvar i sin ursprungliga form och optimalt anpassade till varandra för bästa näringsupptag. 

Om man vill ge sin hund torrfoder är en riktlinje att undvika kolhydratrika foder som har vete, majs, ris och tapioka som bas. Likaså bör man undvika foder som har höga fibervärden och långa innehållsförteckningar med många svårförståeliga namn. Istället bör man välja ett dyrare spannmålsfritt torrfoder från djurbutiken som är framtaget av animaliska produkter. Om man är orolig över att det innehåller för mycket fett, kan man ge en mindre dagsranson och komplettera med magert kött, vit fisk, grönsaker, frukt och bär. Då får också hunden viktig näring från naturliga råvaror, vilket stärker immunsystemet och bygger upp en frisk tarm. 

Att välja ett foder som innehåller minimalt med fett till friska hundar är inte att rekommendera. Därför att fett också är en viktig näringskälla. Hundar behöver fett för att skapa friska cellmembraner, hålla en välbalanserad hormonnivå och bygga upp ett fungerande immunförsvar. De behöver fett för att kunna tillgodogöra sig näringen från maten och för att lagra energi. Fett skyddar också kroppen mot värmeförlust och kyla samt fungerar som en slags stötdämpare som skyddar kroppens inre organ. Ett vanligt problem hos Lundehundar som får för lite naturliga fettsyror i kosten är tunn päls och hårlösa fläckar. Med tanke på hur viktigt fett är, blir det omöjligt att minska fettinnehållet för mycket utan att det leder till ohälsa och sjukdomar. 

Då är det viktigare att vi är noga med vilka fetter vi ger våra hundar. Vi behöver göra skillnad på animaliska fetter och vegetabiliska oljor som t.ex. rapsolja. Medan de animaliska fetterna tas upp av tarmen i sin naturliga grundform, går de vegetabiliska oljorna igenom flera kemiska processer och tillförs ett otal onaturliga tillsatser för att få den konsistens och smak de har. När ett ämne utsätts för en sådan kraftfull bearbetning förändrar det hela dess grundstruktur. Hur det påverkar våra hundar på sikt vet vi inte. Eller så är det just det vi får se resultatet av nu, med alla hälsoproblem som drabbar våra hundar idag. 

Ett annat problem som uppkommer allt oftare är att Lundehundar diagnostiseras med magkatarr och magsår. Hundens magsyra är stark, eftersom den ska kunna smälta stora köttstycken och ben. När hunden inte får sådan föda eller när det har gått lång tid från utfordring, kan det uppstå ett överskott av magsyra som hunden kräks upp. Om detta sker ofta, är det lätt att uppfatta det som om hunden har fått magkatarr och ge den magsyrehämmande mediciner. Dessa mediciner minskar magsyran och man tror att det läker hundens problem. Dessvärre kan dessa mediciner ofta förvärra problemen eftersom magsyrans uppgift är, förutom att smälta födan, också att skydda magslemhinnan och magsäcken. Om man på onaturlig väg minskar magsyran, kan det skada magslemhinnan och ge upphov till bakterieväxt, magsår och till och med magcancer. Därför bör vi låta hunden reglera magsyrenivån själv, samtidigt som vi hjälper hunden att upprätthålla en sund enzymproduktion, bl.a. genom att regelbundet tillföra rått kött.

Alla sjukdomar börjar i tarmen är ett vanligt förekommande uttryck. Ett försvagat tarmsystem leder till ett försvagat immunsystem och en större risk att drabbas av tarmsjukdomar, svampar, parasiter, allergier, hudproblem och mycket annat. Därför är det viktigare än någonsin att hålla tarmkanalen ren och frisk. För att uppnå detta bör vi undvika onaturliga ämnen som vete (gluten), kolhydrater (glukos) och fibrer, eftersom hundens matsmältningssystem inte är anpassat för att smälta sådan föda. Istället bör vi ge hunden naturlig föda som är rik på äkta näring, levande enzymer och tarmbakterier, till exempel rått kött, kokt fisk, ägg, grönsaker, frukt och bär. ,

Det är viktigt att förstå att torrfoder och konserver inte är riktigt mat, utan kan snarare betraktas som matsubstitut. Något som är processat, framtaget och utvunnet från produkter som vanligtvis har förkastats eller förbjudits som mänsklig föda. Därefter har konstgjorda näringsämnen tillsatts för att få det att låta som om dessa foder är det bästa du kan ge din hund. Detta betyder inte att man behöver avstå från att ge sin hund ett torrfoder. Det kan man fortfarande göra om man väljer de lite dyrare spannmålsfria produkterna och kompletterar med naturliga råvaror. 

Ett alternativ till torrfoder där de äkta näringsämnena finns kvar, är färskfryst helfoder av bra kvalitet. Dessa behöver inte kosta mer än ett dyrare torrfoder. Många undviker färskfoder då de är oroliga för att det råa köttet ska innehålla bakterier och att fodret inte innehåller all den näring som hunden behöver. Tänk då på att hunden klarar av bakterier mycket bra. Det är därför den kan äta så mycket den hittar ute, utan att bli sjuk. Samtidigt är det viktigt att välja en leverantör som har noggranna kontroller av djurens hälsa och livsvillkor. För att tillgodose näringsbehovet, bör man också välja ett färskfoder som säljs som helfoder. Dessa foder har en komplett uppsättning av näringsämnen där de flesta är naturliga och kommer direkt från djuret. 

Naturlig föda är den mest optimala kosten för alla levande varelser eftersom den innehåller äkta vitaminer, mineraler och enzymer. Dessutom i rätt proportioner till varandra. Dessvärre har miljöförstöring och överodling gjort grödorna näringsfattigare och en dålig hantering av slaktdjur har gjort köttprodukternas kvalité sämre. Att ge hunden extra vitamintillskott kan då ersätta denna förlust. Om du på egen hand vill tillsätta vitaminer och mineraler till kosten, välj då organiska näringstillskott som inte innehåller jäst, eftersom jäst kan ge kraftiga allergiska reaktioner och dessutom utgöra en grogrund för svampar och parasiter. 

Ett alternativ till vitaminpreparat är kompletteringsfoder i form av växter, alger, örter, bär och frukter som har skördats hela och färska samt torkats och malts till pulver. Dessa av naturens egna multipreparat är fullspäckade med naturlig näring, något som inga kosttillskott som är framställda i laboratorier kan mäta sig med. Allra sist i dokumentet ger jag exempel på näringspulver som jag ger mina hundar i varierande grad. Dessa kan med fördel blandas samman i en större behållare och strös över maten en gång om dagen.