Gillerts kennel

Norsk Lundehund

Du är din hunds skyddsängel

Det är ett stort ansvar att ha hund och ännu större blir ansvaret när du får hem en liten valp. Det första du behöver se till är att den inte kan skada sig på det du har i hemmet och som kan bli riktiga fällor för de små. Det kan vara kontakter, vassa föremål, kemikalier och annat som du behöver flytta eller täcka för. Att ramla ner från trappea, soffan eller sängen kan ge skador för livet för en liten valp. Du behöver också skydda valpen från barn och djur som är hårdhänta och som kan skada och skrämma valpen. 

När det handlar om andra hundar kan vi få höra av den andra hundägaren att vi bör låta dem träffas, att valpen behöver lära sig, att hundarna sköter detta själva. Men en valp ska aldrig behöva bli dominerad eller skrämd av en annan hund. Det är aldrig något som valpen behöver lära sig. Det är vår skyldighet att alltid se till att kontakten och leken fungerar på ett bra sätt för vår valp. Det är viktigt att valpen får träffa andra hundar och leka av sig. Det finns inte mycket som slår lyckliga glada hundar som springer tillsammans och leker med varandra. Då känns det gott i våra hjärtan också. Den glädjen ska vi också värna om för våra valpar och se till att de får umgås med hundar som de kan uppleva detta med. 

En valp som blir skrämd av andra hundars hårdhänta beteende kan bli så rädd att den undviker kontakt även med andra hundar. Därför ska vi inte låta oss påverkas av andra hundägare som säger att detta behöver hundarna själva klara ut. Vi ska alltid och i första hand skydda den som vi har åtagit oss att ta ansvar för, även om vi får höra att vi är överdrivna och fåniga. Tänk på att du är din valps skyddsängel och din viktigaste uppgift när du hämtar hem din valp, är att värna om den på alla sätt.